Blog

Közétkeztetés
2019.02.11.

Közétkeztetés

Tudta hogy a közétkeztetésben is készítünk ételeket az ételallergiás gyermekek számára?!
Bemutatkozik dietetikusunk!
2018.05.31.

Bemutatkozik dietetikusunk!

Ismerd meg a Nitafitt Ételbár személyes dietetikusát, aki rendszeresen jelentkezik speciális étkezési tanácsokkal és tippekkel oldalunkon.
Húsvét-Lehet kicsit másképp
2018.03.29.

Húsvét-Lehet kicsit másképp

Húsvét-Lehet kicsit másképp

Már csak néhány nap és itt a Húsvét. Szinte már a levegőben érezzük a főtt sonka illatát, és már előre elkönyveltük, idén sem ússzuk meg plusz kilók nélkül. Vagy mégis?
Béküljünk ki a szénhidrátokkal!
2018.03.22.

Béküljünk ki a szénhidrátokkal!

Manapság ha valaki szeretne lefogyni, akkor az első és sajnos a leggyakoribb lépés, hogy megpróbálja teljesen kizárni az étrendjéből a szénhidrátokat.
Persze ez szerencsére nem szokott sikerülni, egyrészt mivel nem tudja pontosan, hogy mik is azok a szénhidrátok, másrészt a szénhidrátok a legtöbb élelmiszerben benne vannak, még a zöldségekben, gyümölcsökben is.
Tavaszköszöntő zöldségek
2018.03.16.

Tavaszköszöntő zöldségek

Végre itt a tavasz!
A nappalok egyre hosszabbak, az idő melegszik, megjelentek az első rügyek a fákon, mindenki csalogat a szabadba a napsugár.
A téli hónapok után itt az ideje, hogy szervezetünket is megújítsuk a vitaminokban igencsak gazdag friss zsenge idényzöldségekkel, és gyümölcsökkel.
A divatos és egészséges chiamag (aztékzsálya-mag)
2018.03.08.

A divatos és egészséges chiamag (aztékzsálya-mag)

A divatos és egészséges chiamag (aztékzsálya-mag)
-Pro és kontra-

Az elmúlt években hatalmas divat lett a chiamag. Felhasználása rendkívül sokoldalú lehet. Pudingok, müzlik, saláták, levesek-, mártások-, vagy akár húsgombóc sűrítőanyagaként is használhatjuk. Ám népszerűségének oka nem a felhasználás sokoldalúságában keresendő. Ezekben az apró magokban rengeteg jótékony tápanyagra lelhetünk. Nem árt hát megismernünk ezt a csoda magot!
Mézzel az egészségért
2018.03.01.

Mézzel az egészségért

Egy kis történelem

A mézet már barlanglakó őseink is fogyasztották. A kőkorszak óta a méz nemcsak édesítőszer, hanem különleges kultikus jelentőséggel is bír.
Az ókorban az atléták mézet fogyasztottak, hogy növeljék az állóképességüket, csökkentsék az izmok kifáradásának mértékét és azonnali teljesítménynövekedést érjenek el.
Az Ószövetségben szó van a méhek gondozásáról, a füstölésről és a méz kinyeréséről.
A mézet balzsamozásra is használták. Heródes király a feleségét halála után 7 évig mézes teknőben tartotta, hogy megőrizze a szépségét.
Sokat emlegetett transzzsírsavak
2018.02.22.

Sokat emlegetett transzzsírsavak

Sokat emlegetett transzzsírsavak

Azt biztos mindenki hallotta már, hogy a transzzsírsavak káros hatással lehetnek az egészségünkre.
De, hogy pontosan miért, és milyen élelmiszerekkel vihetjük be a szervezetünkbe (margarinokon túl), az már fejtörést okozhat…

Nézzünk hát néhány alapfogalmat.
Színekkel az egészségért
2018.02.15.

Színekkel az egészségért

Színekkel az egészségért A zöldségek és gyümölcsök színeiért a növényi színanyagok felelnek, amelyek változatos formában minden élő növényi szervezetben előfordulnak. Talán legismertebb közülük a zöld színű klorofill.
Ismerjük meg a hajdinát!
2018.02.08.

Ismerjük meg a hajdinát!

A keserűfélék családjába tartozik, sokan mégis a gabonafélékhez sorolják, nem ok nélkül, hiszen leggyakrabban köretként kerül az asztalra.
Probiotikumok-baktériumok az egészség megőrzésében
2018.02.01.

Probiotikumok-baktériumok az egészség megőrzésében

Manapság a sok reklámnak köszönhetően biztos mindenki tudja már, hogy a probiotikumok nagyon fontosak a szervezetünk számára. Kapásból 3 gyógyszertárban kapható készítmény nevét is biztos megtudjuk mondani. De ha feltenném a következő kérdéseket, hogy „Mik azok a probiotikumok?”, „Milyen szerepet töltenek be a szervezetünkben?”, vagy „Milyen élelmiszerben találhatók?” akkor vajon hányan tudunk rá válaszolni?

Valószínűleg ehhez hasonlók jutnának csak eszünkbe: biffidus essensis, antibiotikumos kezelés során-után, bélbaktériumok, hasmenéses megbetegedés esetén, és pár készítmény konkrét neve.

Nem árt hát többet megtudni ezekről a jótékony baktériumokról…
Folyékony arany-Olívaolaj
2018.01.25.

Folyékony arany-Olívaolaj

„Homérosz az olívaolajat folyékony aranynak nevezte. Az olívaolaj a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Az olajág régóta a béke szimbóluma is. A Biblia özönvízről szóló részében egy olajágat tartó galamb jelenti a megmenekülést" – olvashatjuk a Wikipédiában
Folyadékfogyasztás!!
2018.01.18.

Folyadékfogyasztás!!

- Igyunk, de mit és mennyit? –

Miért is fontos a rendszeres és megfelelő mennyiségű, minőségű folyadékfogyasztás?

Az emberi szervezet mintegy 60-65 %- a víz. A víz építőköve minden egyes sejtünknek, szervünknek, a vérünknek, emésztőnedveinknek. Nélküle, nem tudnánk létezni. Ha nem fogyasztunk elég folyadékot testünk „kiszárad”, dehidrált lesz. Ennek következtében kialakulhat például: székrekedés, vérnyomás ingadozás, szédülés, fáradtság, rossz közérzet, emésztési zavar, vesekő vagy akár depresszió, stressz is.
A sokat vitatott csokoládé
2018.01.11.

A sokat vitatott csokoládé

A sokat vitatott csokoládé

Ki ne ismerné Gombóc Artúrt?!
Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tõle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta, mint aki éjjel-nappal ezen töri a fejét.
A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon…


Újévi top fogadalom: Lefogyok!
2018.01.04.

Újévi top fogadalom: Lefogyok!

Szinte nincs olyan ember, aki ne tenne valamilyen újévi fogadalmat… Magabiztosan, tele tervekkel, újult erővel indulunk neki az elkövetkező évnek, hisszük, hogy ez az év a mi évünk lesz! Mégis a fogadalmak nagy része sajnos az első pár hét elteltével a semmibe vész. Talán senki sem lepődik meg azon, hogy a leggyakoribb fogadalmak között még mindig dobogós a „Lefogyok”!..............
Sporttáplálkozás
2017.12.18.

Sporttáplálkozás