Általános epekímélő étrend

Az epediéta epeköves roham és epehólyag-eltávolítás után válik szükségessé. A diéta betartásával elkerülhetők a további fájdalmas rohamok, valamint az epekő további képződése. Az epekőképződés hátterében a túl sok zsíros étel elfogyasztása, valamint a csökkent élelmi rost bevitel áll.

Mivel az epe a zsírok emésztésénél játszik szerepet, az általános epekímélő étrend esetén a zsírbevitel csökkentése alapvető követelmény. A zsírszegénység kétféle módon valósítható meg: részben zsírszegény alapanyagok kiválasztásával, másrészt zsírszegény ételkészítési technológia alkalmazásával. Használjunk kevesebb zsiradékot az ételek elkészítéséhez, illetve válasszunk növényi eredetű zsiradékot, mivel ezek csökkentik az epe koleszterinkoncentrációját, így gátolják a kőképződést. Az ételek elkészítésekor részesítsük előnyben a párolást, a főzést és a sütést. Ne fogyasszunk zsírban gazdag házi készítésű húskészítményeket, magas zsírtartalmú húsokat, és zsírdús tejtermékeket, tejszínes cukrászsüteményeket.

A nyugalmi szakaszban az étrend nagymértékben függ az egyéni toleranciától. Minden esetben szükséges a friss gyümölcsök, zöldségek, tej, tojás kipróbálása, természetesen csak kis mennyiségben!

Fontos a durva rosttartalmú élelmiszerek (száraz bab, borsó, lencse, szója), illetve az egyéni érzékenységtől függően azon élelmi anyagok kiiktatása az étrendből, melyek panaszokat okoznak (görcs, puffadás, hasi diszkomfort érzés).

Akut epehólyag-gyulladás vagy epeköves roham után, a görcsös állapot ideje alatt szigorú koplalásra van szükség. Az étrend a későbbiekben az orvosi beavatkozás után, vagy a tünetek enyhülésével dietetikus által előírt mértékben fokozatosan bővíthető.