Diéta cukorbetegség esetén

A cukorbetegség szénhidrát-és zsíranyagcsere zavar, mely Magyarországon népbetegségnek számít. Hazánkban a cukorbetegek 15- 20%-a szorul inzulinos kezelésre. Előfordul, hogy csak diétával, illetve tablettával kiegészítve is egyensúlyban tartható. A betegség lényege, az inzulinnak (a hasnyálmirigy egyik alapvetően fontos hormonjának) viszonylagos vagy abszolút hiánya, illetve az inzulin-hatás elmaradása vagy csökkenése. Ebben az esetben a sejtek nem tudják felvenni a cukrot (glükózt) és az a vérben maradva megemeli annak cukorszintjét.

A diétának fontos szerepe van mind gyógyszeres, mind inzulinkezelés esetén, ám mindig az adott kezelésnek megfelelő étrend javasolt. A megfelelő diéta célja az optimális testtömeg elérése és megtartása, a vércukorszint normalizálása, és a szövődmények kialakulásának késleltetése. A cukorbetegek gyakran hiszik azt, hogy számos kedvenc ételről le kell mondaniuk, legtöbbször azonban ez nem igaz. A zsírszegény ételkészítésű technológiákkal, mint például a sütôben való sütés, fôzés, párolás és az egyes nyersanyagok másokkal való helyettesítése sok kedvenc ételébôl egészséges táplálékot varázsol. Minden étkezésnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia. Az egész napra előírt szénhidrátmennyiséget több tényező befolyásolja, pl. a cukorbetegség típusa, az inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelés, a beteg életkora, testtömege, fizikai aktivitása. Minden cukorbetegnek más tehát az ún. szénhidrát-toleranciája, a szénhidrát- felhasználó képessége.

Az étrend az egészséges táplálkozás alapelveit követi. A szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek a szervezetben szőlőcukorrá alakulva emelik a vércukorszintet. Az egyszerű cukrok (szőlőcukor, répacukor, malátacukor) fogyasztása nem megengedett, mivel ezek nagyon gyorsan emelik a vércukorszintet. Az összetett szénhidrátok lassabban szívódnak fel, így kevésbé emelik meg az étkezés utáni vércukorszintet. Különösen javasolt a teljes kiőrlésű gabonából készült sütőipari termékek a finomlisztből készültekkel szemben, mivel ezek glikémiás indexe kedvezőbb a rosttartalmuknál fogva. A diabetesesek számára ehhez hasonlóan kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek a zöldségek és a gyümölcsök is. A naponkénti gyümölcsfogyasztás – banán és szőlő kivételével – a zöldségekkel megegyező mennyiségben ajánlott, de az így elfogyasztott szénhidrátmennyiséget a napi adagok számításánál figyelembe kell venni.

A cukorbetegek fokozottan hajlamosak az érelmeszesedésre. A szövődmények kialakulásának csökkentése céljából a növényi eredetű zsiradékok fogyasztását helyezzük előtérbe.

Az állati és növényi fehérjék fele-fele arányban ajánlottak az étrendben. Az állati eredetű fehérjét tartalmazó élelmiszerek általában rejtett zsírokat is tartalmaznak, ezért mindig a zsírszegények fogyasztása ajánlott.

Gyakori, napi ötszöri-hatszori étkezés javasolt a választott kezeléstől függően, hogy a napi vércukor ingadozást elkerüljük.

Édes íz pótlására alkalmas az energiamentes édesítőszerek és az energiát szolgáltató édesítő szerek használata és a velük készült édesipari termékek, melyeknek szénhidráttartalma beszámítandó a napi szénhidrátmennyiségbe.