Diéta laktózérzékenység esetén

A leggyakoribb táplálékintolerancia a laktózérzékenység. Laktózérzékenység esetén a tejcukrot (laktóz) bontó enzim (laktáz) teljes vagy részleges hiányáról van szó. Jellemző tünetei a puffadás, a hasi diszkomfort érzet, hasmenés. Megkülönböztetjük primer és szekunder formáját:

  • Primer laktózintolerancia esetén már születéskor hiányzik a tejcukrot bontó enzim, és már kis mennyiségű tejcukor is súlyos emésztési zavarokat okoz.
  • A szekunder laktózintolerancia gyakran fordul elő hasmenéses állapotok, lisztérzékenység, táplálék allergia, parazitózis, krónikus gyulladásos bélbetegségek, immundeficiens állapotok, sebészi beavatkozások, egyes gyógyszeres (pl. antibiotikumos) kezelések következtében. Nagy jelentősége van az „egyéni toleranciának”, amely a laktáz enzim aktivitásának függvénye. Vannak olyan betegek, akik bizonyos mennyiségű tejet el tudnak fogyasztani, mások viszont kénytelenek teljes tejcukormentes diétát tartani.

Sokan tudják, hogy a napi kalcium szükségletünket főként tejet és tejterméket tartalmazó, változatos étrenddel lehet fedezni. A laktózmentes termékek ugyan olyan mértékben tartalmaznak kalciumot, mint laktózos változataik.

Tejcukorérzékenység esetén az egyéni toleranciától függően az alacsony laktóztartalmú savanyított tejtermékek fogyaszthatók kisebb-nagyobb mértékben. Ezek tejcukortartalma kevesebb, mint a tejé.  Túró is fogyasztható, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb.  Ugyanígy a félkemény, kemény sajtok laktóztartalma is csökken az érlelési eljárások következtében, így fogyaszthatóak. A hosszú érlelési idejű sajtok gyakorlatilag laktózmentesek.

A laktózmentes termékek termékválasztéka is igen széles. Ezek változatos fogyasztásával biztosítható a napi kalciumszükséglet alacsonyabb toleranciájú emberek számára is.