Diéta lisztérzékenység esetén

A lisztérzékenység (más néven cöliákia, glutén-szenzitív enteropátia) egy, elsősorban a vékonybelet érintő autoimmun betegség, amely nem gyógyítható, de diétával jól kezelhető. A betegség kiváltója a gabonafélékben található glutén egyik fehérjecsoportja a gliadin. A gliadin károsítja a vékonybél-nyálkahártyát, s ez által felszívódási zavart idéz elő. Lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat, 70%-ban a nőket érinti. Hazánkban kb. minden századik ember érintett.

A lisztérzékenység név némiképp félrevezető, mert az érzékenységet okozó anyag, a glutén nem kizárólag a búzalisztben fordul elő. A kórkép továbbá nem tévesztendő össze a búzával szembeni allergiával, mely a búzafehérjékre adott akut reakció. A lisztérzékenység jelenleg nem gyógyítható, az egyedüli hatásos kezelés az egész életen át tartó gluténmentes diéta. Ebben az esetben az étrendből ki kell iktatni minden olyan ételt, amely búzát, árpát, zabot, vagy rozst tartalmaz. A garantáltan gluténmentes élelmiszerek csomagolásán szöveggel (pl. gluténmentes, gliadinmentes, lisztérzékenyek / coeliákiások is fogyaszthatják) vagy grafikusan (áthúzott búzakalász) jelölik a gluténmentességet.