Folyékony arany-Olívaolaj

„Homérosz az olívaolajat folyékony aranynak nevezte. Az olívaolaj a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Az olajág régóta a béke szimbóluma is. A Biblia özönvízről szóló részében egy olajágat tartó galamb jelenti a megmenekülést" – olvashatjuk a Wikipédiában

Folyékony arany-Olívaolaj

Homérosz az olívaolajat folyékony aranynak nevezte. Az olívaolaj a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Az olajág régóta a béke szimbóluma is. A Biblia özönvízről szóló részében egy olajágat tartó galamb jelenti a megmenekülést" – olvashatjuk a Wikipédiában.

És valóban nevezhetjük manapság is folyékony aranynak, hiszen jótékony hatásai felbecsülhetetlenek. Nem árt alaposabban megismerni ezt a csodálatos terméket!

Egy nagyon fontos tanács: Amennyiben csak pár perced van a cikk elolvasásához, ugorj a jótékony hatásokhoz! Hidd el érdemesJ

Egy kis növény ismeret:

A világ olajfaállományának 90%-a a mediterrán régióban található. Az olajfa rendkívül hosszú ideig él, nem ritka a 200 éves fa sem. 20 év elteltével fordul termőre, 35-150 éves kora között szolgáltatja a legjobb termést. Az olajbogyó más csonthéjas gyümölcsökhöz viszonyítottan alacsony cukortartalmú (2,6-6%) és magas olajtartalmú (12-30%). Ha jó minőségű olajt kívánunk előállítani, nem telhet el 24 óránál több a szürettől az olívaolaj kipréseléséig. Egy fa átlagtermése 20 kg körül mozog - ennyi bogyóból 3-5 l olaj nyerhető.

Olívaolaj fajták:

  1. Extra szűz olívaolaj- prémium minőségű olaj:

Az olajbogyó első hideg sajtolásának az eredménye, ezáltal az olajbogyó összes egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen hatóanyagát tartalmazza. A szűrés és a palackozás során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak.

2. Szűz olívaolaj-magas minőségű olívaolaj:

A szűz olívaolajat is az olajbogyó első sajtolásából nyerik, de gyengébb minőségű olívabogyókból. Az extra szűz olívaolajhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de íze és minősége egy fokkal az extra szűz olívaolaj alatt van.

3. Tiszta olívaolaj:

A szűz és a finomított olívaolajok keverékéből áll. Először a magasabb savtartalmú szűz olívaolajokat fizikai folyamatokkal (szűréssel, melegítéssel) színtelenítik és szagtalanítják, majd a szűz olívaolajjal keverik, hogy elnyerje végső aromáját.

4. Sansa olívaolaj (pomace, orujo)-melléktermék:

Olyan, a centrifugálás során keletkező maradványokból készülő olaj, melyet oldószerrel, további kémiai olajkinyeréssel állítanak elő a megmaradt olívamasszából. Mindössze 1 %-ban tartalmaz extra szűz olívaolajat.

Az olívaolaj összetevői: Az olívaolaj kb. 70-80 % egyszeresen telítetlen- (olajsav, oleinsav), 10-15 % többszörösen telítetlen- (linolsav, alfa-linolénsav), és 5-10 % telített zsírsavból (palmitinsav, sztearinsav) áll. Növényi eredetű, ezért koleszterint nem tartalmaz.

Jótékony hatásai:


Az olívaolaj telítetlen zsírsav tartalma megvédi az érrendszert a meszesedéstől, megakadályozza a zsírok lerakódását az erekben és erősítik az izomsejteket. Kifejezetten előnyös az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére. Csökkenti az LDL-cholesterin és a triglicerid-szintet.

Az extra szűz olívaolajok magas antioxidáns (E-vitamin, polifenolok) tartalmuk révén képesek megvédeni a szervezetet egyes káros vegyületek, az ún. szabad gyökök hatásaitól, ezáltal szerepük van a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében is.

Terhesség időszaka alatt az olívaolaj jelentős szerepet játszik a magzat fejlődésében. Igazolt tény, hogy azon anyák babáinak születés utáni fejlődése, akik a terhesség ideje alatt olívaolajat fogyasztottak, jobb mind a magasságra, súlyra, viselkedésre valamint a pszichomotorikus reflexre vonatkozóan. A magzatnak a növekedéshez E-vitaminra van szüksége. Az újszülött csecsemő szintén E-vitamin segítségével küzdi le az oxidációs stresszt, ami a világba való megérkezésekor éri. Nagyon fontos az E-vitamin szinten tartása a szoptatás ideje alatt is.

Felhasználása:

Az olívaolajnak származási helyétől függően más-más az aromája. Az enyhe ízű olaj ideális könnyű saláták és finom szószok készítéséhez, a markáns ízű olajok jól illenek tésztákhoz, húshoz, halhoz, főtt zöldségekhez. Általános szabály, hogy az erőteljes olajok megölik a könnyű fogásokat, s ez fordítva is igaz. Fontos, hogy az olívaolajat tekintsük önálló íz-összetevőnek, amely összhangot vagy kontrasztot teremt az alapanyagokkal.

Mivel az olívaolaj a melegítés során másképp viselkedik, mint a többi olaj, melegkonyhai használatra-sütésre, főzésre-is ajánlható. Az olívaolaj 210 Celsius-fokon kezd égni, míg a napraforgóolaj 170, a vaj pedig 132 Celsius-fokon. Hőközlés során azonban veszít értékes vitamin tartalmából, ezért inkább nyersen fogyasszuk.Schmidt Zsófia
dietetikus