Mézzel az egészségért

Egy kis történelem

A mézet már barlanglakó őseink is fogyasztották. A kőkorszak óta a méz nemcsak édesítőszer, hanem különleges kultikus jelentőséggel is bír.
Az ókorban az atléták mézet fogyasztottak, hogy növeljék az állóképességüket, csökkentsék az izmok kifáradásának mértékét és azonnali teljesítménynövekedést érjenek el.
Az Ószövetségben szó van a méhek gondozásáról, a füstölésről és a méz kinyeréséről.
A mézet balzsamozásra is használták. Heródes király a feleségét halála után 7 évig mézes teknőben tartotta, hogy megőrizze a szépségét.

Mézzel az egészségért

Egy kis történelem

A mézet már barlanglakó őseink is fogyasztották. A kőkorszak óta a méz nemcsak édesítőszer, hanem különleges kultikus jelentőséggel is bír. Az ókorban az atléták mézet fogyasztottak, hogy növeljék az állóképességüket, csökkentsék az izmok kifáradásának mértékét és azonnali teljesítménynövekedést érjenek el. Az Ószövetségben szó van a méhek gondozásáról, a füstölésről és a méz kinyeréséről. A mézet balzsamozásra is használták. Heródes király a feleségét halála után 7 évig mézes teknőben tartotta, hogy megőrizze a szépségét.

Hazánkban az első írásos emlékek Szent István korából származnak. A méhészet első oktatói papok voltak, a római írásokból tanítottak. Középkorban Mátyás király idejében az egy főre eső mézfogyasztás jóval nagyobb volt, mint most, s még exportra is jutott. A XVI. Századtól a méhészkedés lassan hanyatlásnak indult, a cukor kezdte átvenni a méz szerepét. Mária Terézia ismerte fel annak szükségességét, hogy a méhészetet támogatni kell.

Magyarország évenkénti méztermelése manapság kb. 16-17 ezer tonna. A hazai méz jó minőségű, így előnyt élvez a piacon. A méz előállításához jók a természeti adottságok és akár világmárkává is lehetne tenni a Kárpát-medence mézét. Hazánkban 15–20 fajta mézet állítanak elő. Az akácméz mellett hungarikumnak számít a kevésbé ismert – enyhe vérnyomáscsökkentő hatású – selyemfűméz.

A méhek a mai korszerű méhészetekben is ugyanolyan módszerrel és eljárással gyűjtik a mézet és az édes növényi nedveket, mint évmilliókkal ezelőtt.

Méz tulajdonságai, összetétele

A méz ízét, színét és illatát nagymértékben a növényi származás, a gyűjtés helye és ideje befolyásolja. A méz kiváló szénhidrát forrás (81,3%, főként szőlőcukorból és gyümölcscukorból tevődik össze), bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat (B1, B2, C-vitamin, B6, B5, folsav), szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Általában a sötétebb mézek gazdagabbak ásványi elemekben, főként vasban, rézben, mangánban. Ezen felül jelentős a kálium, kalcium, és magnézium tartalma. Megtalálható benne még cink, foszfor, nátrium, szilícium, jód, alumínium, klór, nikkel és titán, króm, kén, ólom, ozmium, bór, ón, lítium kisebb mennyiségben.

A méz kalóriatartalma 327 kcal/100 g, szemben a cukor 402 kcal tartalmával. Szénhidrát tartalma 81 g/100 g, míg a cukoré 99,9 g/100 gramm.

Élettani hatása

Gyógyításra csak az a méz használható, amely nem szenvedte el a tömeggyártás káros tartósító folyamatait. A méz hőkezelés hatására elveszti jótékony tulajdonságait. A különböző mézfajtáknak eredetük szerint más az összetételük, és más a szervezetre gyakorolt gyógyhatásuk.

·         Immunerősítő: magas vitamintartalma miatt az akácméz, a repceméz, és széleskörű hatóanyag-tartalma miatt pedig a vegyes virágméz fogyasztása javasolt.

  • Antioxidáns-kúra: magas E-vitamin-tartalma miatt a napraforgóméz a leginkább javasolt.
  • Csontritkulás esetén: az akácméz van a legjobb hatással csontképzési zavarokra magas kálcium tartalma miatt.
  • Torokfájás, influenza, meghűlés, nátha, köhögés: bármelyik mézfajta jó rá, napraforgóméz kitisztítja a torkot, az akácméz és a repceméz a fertőtlenítő hatása révén segít a torokfájáson.
  • Vérszegénység: magas vastartalma miatt a repceméz és az akácméz ajánlott.
  • Sebek gyógyítása (égés, fagyás, vérző sebek): a baktériumölő hatású vegyes virágméz alkalmas leginkább a horzsolt sebek külsőleg történő kezelésére.

Ha a bőr sérüléseit mézzel kenjük be, lakkszerű réteget képez rajta, fertőtleníti, kiöblíti a sebet. A mézzel kezelt seb háromszor olyan gyorsan tisztul, s a sérülés hegtelenül tűnik el.

Kontraindikációi: cukorbetegség, pajzsmirigytúltengés, agyalapi mirigy túlműködés, allergia és gyomorsav túltengés.

Schmidt Zsófia