Mi a különbség a laktózintolerancia és tejallergia között?

Tejallergia esetében szervezetünk védekezőrendszere fokozott és bonyolult immunválaszt ad a tej fehérjetartalmára. Az immunrendszer reakciója bizonyos embereknél súlyosabb lehet, veszélyes allergiás reakciókkal járhat. A laktózintolarencia tüneteinek kialakulásában az immunrendszer nem érintett. A tüneteket a tejcukor okozza nem a tejfehérje.

Tejallergia esetén kerülni kell minden olyan élelmiszer fogyasztását, amelynek előállításánál tejet vagy tejterméket használtak fel. A tejmentes étrend kialakításánál teljes biztonsággal meg kell győződni, hogy az adott termék tejfehérjétől mentes. A legkülönbözőbb élelmiszerek előállítása során is előfordulhat, hogy tejet- illetve tejszármazékot használnak fel adalékanyagként. Rutinból sem tanácsos megvásárolni egy terméket, mivel a gyártási technológia időről- időre változhat! Ezért is szükségszerű a bevásárláskor az élelmiszerek címkéjét, összetevőit minden egyes alkalommal áttanulmányozni.