Újévi top fogadalom: Lefogyok!

Szinte nincs olyan ember, aki ne tenne valamilyen újévi fogadalmat… Magabiztosan, tele tervekkel, újult erővel indulunk neki az elkövetkező évnek, hisszük, hogy ez az év a mi évünk lesz! Mégis a fogadalmak nagy része sajnos az első pár hét elteltével a semmibe vész. Talán senki sem lepődik meg azon, hogy a leggyakoribb fogadalmak között még mindig dobogós a „Lefogyok”!..............


Újévi top fogadalom: Lefogyok! 


Szinte nincs olyan ember, aki ne tenne valamilyen újévi fogadalmat…

Magabiztosan, tele tervekkel, újult erővel indulunk neki az elkövetkező évnek, hisszük, hogy ez az év a mi évünk lesz!  Mégis a fogadalmak nagy része sajnos az első pár hét elteltével a semmibe vész.

Talán senki sem lepődik meg azon, hogy a leggyakoribb fogadalmak között még mindig dobogós a „Lefogyok”!

A karácsonyra kapott édességek a szekrény mélyére kerülnek, bújjuk a „jobbnál jobb” neten elérhető diéta tippeket, megvesszük a kondi bérletet és a diéta oldalakon fellelt „nélkülözhetetlen csodaszereket”, és teljes gőzzel nekivágunk az átalakulásnak. Ugye sokan magatokra ismertek?

De vajon a kezdeti lelkesedés miért fullad kudarcba?

A túl drasztikus fogyókúrák gyorsan meghozzák a várt eredményt, de csak úgy, mint a szervezetünket, a lelkünket is megviselik. Ingerültek, fáradékonyak, feszültek, rosszkedvűek leszünk, sportolni sem lesz erőnk, majd végül feladjuk.

Íme, néhány tipp, amivel remélem sokaknak tudok segíteni, hogy az idei fogadalom már tavaszra valósággá váljon.

1. Tűzzünk ki reális célokat.

Mennyit szeretnénk fogyni, mennyi idő alatt? Ezt írjuk be a határidő naplónkba!

Az egészséges fogyás nem jelent többet, mint heti 0,5-1 kg! E feletti súlyleadás jelentősen csökkentheti az alapanyagcserénket és hozzásegít a jojó effektushoz.

2. Tervünket tudassuk a családunkkal, környezetünkkel.

Így elkerülhető, hogy a diétánknak nem megfelelő ételekkel, italokkal kínáljanak minket.

3. Írjunk listát a kerülendő és fogyasztható élelmiszerekről.

Az energiaszegény étrend mindig szénhidrát szegény és zsírszegény étrendet jelent. Kerüljünk minden olyan élelmiszert, ami cukor felhasználásával készül. Ha nagyon édesszájúak vagyunk, édesítésre használjunk természetes édesítőszereket (pl Eritrit, stevia, xilit). Péktermékek közül válasszuk a magasabb rosttartalmú teljeskiőrlésű termékeket. A rostok lassítják a felszívódást, ezáltal segítenek az egyenletes vércukorszint fenntartásában, segítik az emésztést, duzzadóképességüknek köszönhetően eltelítenek.

Húsok, húskészítmények, tejtermékek közül a zsírszegény, sovány termékeket fogyasszuk.

4. Ételeinket zsírszegényen készítsük el.

Főzés, párolás, grillezés, sütőben való sütés, sütőzacskó- cserépedény használata stb.

5. Együnk naponta friss zöldséget, gyümölcsöt.

A zöldség-és főzelékfélék a fogyókúrás diéta gerincét képezhetik, majdnem minden fajtájuk fogyasztható a magas víz-, rost-, vitamin- és ásványianyag tartalom, ugyanakkor alacsony kalóriatartalom miatt. Magas szénhidrát- és energiatartalom miatt a hüvelyesekkel (szárazbab, felesborsó, lencse), illetve sütőtökkel, kukoricával, burgonyával legyünk óvatosabbak. Gyümölcsök közül a magasabb szénhidráttartalmú banánt, szőlőt, aszalt gyümölcsöket, és a magas kalóriatartalmú olajos magvakat fogyókúra esetén kerüljük.

6. Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről.

Az alkoholmentes, energiamentes, cukor nélküli italok fogyasztása fontos eleme a fogyókúrának. Legalább napi 2-2,5l energiaszegény ital fogyasztása ajánlott: ásványvíz, ivóvíz formájában.

7. Tervezzünk előre. Vezessünk diétás naplót.

Sokat segít, ha előre megtervezzük a napi étrendünket, esetleg el is készítjük a másnapi diétás ebédünket, amit a munkahelyen eltudunk fogyasztani. Ha nincs időnk előre készülni rendeljünk kalóriaszegény ebédet a kedvelt éttermünkből. Így elkerülhető, hogy olyan ételt fogyasszunk, ami számunkra nem megfelelő.

A diétás napló vezetése abból áll, hogy naponta mindent leírunk, amit elfogyasztunk (ital is), így napközben is könnyen követni tudjuk, hogy mennyit ettünk, hol tartunk, elkerülhetők a nassolások.

8. Együnk rendszeresen

Sokszor keveset elv alapján étkezzünk. Napi 5x-i étkezés a legideálisabb. Reggeli nélkülözhetetlen, kisétkezésekre (tízórai, uzsonna) fogyasszunk friss gyümölcsöt. Tartsuk szem előtt az idényszerűséget. Vacsoránk ne legyen bőséges.

9. Sportoljunk

Válasszunk számunkra megfelelő és kedvelt sportot, ami akár a hobbinkká is válhat. Keressünk hozzá partnert, hiszen társaságban mindig szórakoztatóbb. Ha lehetőségünk van rá nyugodtan kérjünk segítséget szakembertől (személyi edző). Törekedjünk a rendszerességre. Ha nem jutott rá időnk, iktassunk be egy esti sétát a friss levegőn.

10. Megbízható forrásból tájékozódjunk, nyugodtan kérjünk segítséget

Az interneten is található diéták, divat diéták akár veszélyesek is lehetnek. Bátran forduljunk szakemberhez-dietetikushoz, aki nem csak a fogyókúra elkezdésében tud segíteni, hanem az elért siker megtartásában is!

Schmidt Zsófia

Dietetikus